• Čeština
  • Deutsch

Který obklad je pro nás ten pravý?

Obklady do kuchyně a koupelny

Při dnešní široké nabídce keramických obkladů je velmi těžké si vybrat. Na trhu jsou mozaiky 10 x 10 mm, ale také třeba velkoformátové obklady 1200 mm x 900 mm. Při rozhodování jsou nejdůležitější tři kritéria.

1. Jaké barvy se nám líbí, jsou nám příjemné?

Milujete tmavě zelenou, koupelna má menší rozměry a Vaše přání je mít v koupelně zrovna tuto barvu? Je nesmyslné vysvětlovat, že tmavě zelená není moderní a zmenšuje prostor. Spíš je důležitý poměr této barvy oproti celku. Koupelna bude Vaším útočištěm a musíte se v ní především cítit dobře.

Schází vám inspirace na rekonstrukci koupelny? Najdete ji třeba u nás v sekci Inspirace – koupelny.

Je na místě nechat si nakreslit grafický návrh, kde s touto barvou budeme pracovat. Je možné ji dát pouze na jednu stěnu, zvýraznit ji ve sprchovém koutě, či udělat pruh za umyvadlem. Na ostatních zdech zvolíme světlejší barvy. Jednoduše by mělo být cílem zvolit barvu či barevnou kombinaci, abyste už předem věděli, že toto je ideální právě pro Vás. Všeobecnými trendy se budeme jistě inspirovat, ale konečné rozhodnutí je vždy individuální.

Víte, že grafický návrh Vaší koupelny si teď můžete prohlédnout také ve virtuální realitě a svou novou koupelnou se rovnou projít? Domluvte si s námi schůzku.

virtuální realita 3d návrh kuchyní a koupelen

2. Jaký velký formát je ideální pro naši koupelnu?

Neexistuje univerzální odpověď. Pokud máte panelákovou koupelnu klasických rozměrů, ideální formát je 200×400 mm. Ale můžeme i zvolit celoplošně mozaiku, která prostor zútulní. Nemusíme se bát ani velkých formátů, v tomto případě bychom ale nevolili větší než 300×600 mm. Tady musíme počítat s větším prořezem, zvlášť budeme-li chtít stěnu vystředit tak, aby dořezy na krajích byly stejné.

Nebo můžete bydlet v domě,  Vaše koupelna má rozměr 3000 x 4000 mm a pak je vhodné, zvolit větší formát. Nabídka je opravdu široká 200 x 500 mm, 300 x 600 mm, 300 x 900 mm, 450 x 900 mm a jiné. Úžasně vypadají kombinace různých formátů a také kombinace stylů např. kámen a dřevo. I zde je vhodné koupelnu zpracovat v grafickém návrhu. Můžete si s prostorem hrát a přetvářet ho, až bude výsledek dokonalý.

Líbí se Vám obklady, které jsme využili pro tuto moderní koupelnu v rodinném domě v Mostě? Všechny fotky této realizace zde.

3. Mohu obkládat stěny dlažbou?

Častým trendem je použití stejné dlažby i na stěny. Má to výhodu, že odstín a rozměr dlažby se pak bude přesně shodovat s obkladem, ale nesmíme zapomenout na některé věci. Je nutné  použít flexibilní lepidlo a také se předem domluvit na šířce spár. U dlažby se většinou dává spára větší, ale v tomto případě by měly být spáry všude stejné.

Ale o pokládce až příště.

Přijďte se poradit, jaké zvolit lepidlo, spárovací hmotu a lišty. Jsme tu pro Vás.

Poprvé publikováno: 11. 4. 2018

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »