• Čeština
  • Deutsch

Dlažba za krbová kamna a pod ně – jak si vybrat tu správnou?

Dlouhé zimní večery se neúprosně blíží a není nic nad teplo domova. Hodně lidí ale s kamny váhá a to hlavně kvůli prostoru, kam je dát. My za vás tento problém nevyřešíme, ale poradíme vám, jakou zvolit dlažbu kolem.

Jak si vybrat dlažbu kolem krbových kamen či krbu?

Při výběru dlažby za krbová kamna a pod ně je dobré zvážit několik důležitých faktorů. Máme pro vás pár tipů, které vám mohou pomoct při rozhodování:

Položení dlažby nechte na odbornících. Jste-li zručný kutil, tak si nezapomeňte pečlivě nastudovat správný pracovní postup. Krbová kamna produkují vysoké teploty a sálající teplo, takže je zásadní natřít podklad vhodným penetračním nátěrem a následně použít kvalitní flexibilní lepidlo, které udrží změnu teplot. Vyhněte se volbě materiálů, které by mohly být vlivem tepla poškozeny. Toto je největší úskalí položení dlažby svépomocí – neváhejte se obrátit na nás a při výběru i samotné práci vám pomůžeme, abyste neudělali chybu a dlažba vám sloužila po dlouhé roky bez poškození.

Pod kamna vybírejte dlažbu s vhodným protiskluzovým povrchem, abyste minimalizovali riziko uklouznutí při manipulaci kolem. Nevybírejte však příliš drsný povrch, protože by se vám dlažba hůře myla a zametala. Mějte na paměti, že některé druhy dlažby se složitějšími vzory a reliéfy vyžadují speciální údržbu – popílek a saze se zde snadněji zachytí a dostat je z dlažby je pak nežádanou výzvou.

Krbová kamna nebo krb často tvoří dominantní prvek v místnosti. Zvýrazněte jej i vhodným estetickým výběrem dlažby, která se bude hodit k celkovému designu místnosti a ke stylu celého interiéru. I s tímto vám rádi pomůžeme.

V neposlední řadě se zaměřte i na cenu dlažby a zvažte, kolik jste ochotni do ní investovat. Existuje široká škála cenových kategorií, od těch nejdražších až po dobře dostupné. Vyhněte se těm nejlevnějším variantám, nicméně opět vám rádi poradíme, jaké dlažby jsou v poměru cena-výkon nejlepší, takže s námi i ušetříte.

Velikost a tvar dlažby jsou dalšími důležitými faktory. Menší dlaždice mohou být vhodné pro malé místnosti, zatímco větší dlaždice mohou vytvářet dojem prostornosti. Můžete také zvážit použití různých tvarů dlaždic, jako jsou čtverce, obdélníky nebo hexagonální dlaždice, aby se vytvořil atypický a originální vzhled.

Tato dlažba na fotografii se například vyrábí ve velikostech 15×30 nebo 30×30.

dlažba za krbová kamna

Pokud v domě navíc máte podlahové vytápění, ujistěte se, že dlažba, kterou si chcete zakoupit, je kompatibilní s tímto systémem. Některé druhy dlažby mohou být vhodnější pro podlahové vytápění než jiné, protože neizolují teplo, která sálá odspodu.

Dlažba za kamna má oproti klasické dlažbě lepší akumulační schopnosti – jakmile se nahřeje, je schopná teplo udržet a sálat do prostoru, i když do kamen už nepřikládáte a vyhasínají.

Krbová kamna v exteriéru

Do této chvíle jsme psali pouze o dlažbě umístěné za kamny nebo pod nimi v interiéru. Pokud je krb umístěn přímo ve venkovního prostoru, například pod pergolou nebo v letní kuchyni, musíte volit dlažbu, která je odolná i vůči povětrnostním vlivům a mrazu. Terasová nebo betonová dlažba v tomto ohledu bývá ideální volbou.


Při rozhodování, jakou dlažbu volit za kamna nebo pod ně je důležité brát v úvahu všechny tyto faktory a najít rovnováhu mezi estetikou, bezpečností a osobními preferencemi. Dlažba kolem krbu může vytvořit krásný prostor, který se stane centrem vašeho domova. Správná volba dlažby zohledňuje jak funkčnost, tak estetiku, aby byl prostor kolem krbu teplý, bezpečný a příjemný. Nebojte se experimentovat s různými materiály, tvary a vzory, abyste vytvořili unikátní a osobité prostředí vašeho domova.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohly, ale pokud budete potřebovat pomocnou ruku, naši zkušení prodejci na prodejně Šujan v Mostě jsou tu pro vás.

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »