• Čeština
  • Deutsch

Jak správně vybrat vanu?

Jak vybrat vanu

Jedna z otázek, která vyvstane při budování nové koupelny je, jak správně vybrat vanu.

Jak vybrat materiál vany?

Akrylátové vany

Akrylátová vana je vyrobena z 4-5 mm akrylátu. Akrylát je pocitově teplý, voda v něm rychle nevystydne a snadno se udržuje. Pozor si musíte dát pouze na abrazivní čistící prostředky, které by mohly vanu poškrábat a nevratně zničit. Akrylátová vana také není vhodná pro majitele větších plemen psů, pes by svými drápky udělal rýhy. V takovém případě je vhodnějším materiálem smalt.

Smaltové vany

Smalt je tradiční materiál s dlouhou životností. Na trhu jsou vany za tisíc korun, ale také v řádu desetitisíc, záleží na tloušťce a kvalitě materiálu. Klasická smaltovaná vana je pocitově studená, smalt se může lehce odloupnout. Je hlučnější než akrylátová vana, při napouštění vana rezonuje.

Vana z ABS plastu

Vana z ABS plastu se na první pohled tváří jako akrylátová. Akrylát však tvoří pouze slabou vrstvu, pod ní se skrývá ABS plast. Taková vana je slabší, mnohem více porézní, takže rychleji žloutne. Poznáte ji na první pohled, proti světlu je přes ni vidět. Výrobci na ni nedávají nikdy více jak 2 roky záruky.

Vana z litého mramoru

Litý mramor se používá zejména pro vany do prostoru, vana je velmi tuhá a těžká. Při volbě této vany si prověřte nosnost podlah. Ostatní vlastnosti má podobné akrylátu, je pocitově teplá a kvalitní. Můžete vybírat z různých designů a tvarů. Rozhodně se přijďte poradit s instalací a výběrem baterie.

Jak vybrat tvar a velikost vany?

Zůstává ještě vyřešit tvar vany. U menších koupelen je nejdůležitější změřit si prostor, nezapomeňte, že někdy obklad ještě místnosti ubere. Obklad se musí dát vždy za vanu! Při případném prasknutí vany výrobce neposkytuje záruku nevhodně obložené vany.

Menší koupelna

Do menší koupelny se nejčastěji používá klasická rovná vana. I tady je ale z čeho vybírat, může mít oblé či hranaté tvary, s prolisy na ruce, podhlavníkem nebo madlem. Důležitý je vnitřní prostor vany a také litráž. Nejlepší je vyzkoušet si vanu v koupelnovém studio na vlastní kůži. Dalším řešením může být vana asymetrická, která atypicky vyřeší prostor. Zkosení vany způsobí, že ležíme úhlopříčně, a máme více místa. Někoho také nadchne sedátko, buď na odkládání věcí nebo na sezení.

Větší koupelna

Ve větších koupelnách si můžeme vybírat z asymetrických nebo rohových van. V pohodlné vaně se zapřete nohama, odpad je umístěn uprostřed. Je vhodná pro rodiny s dětmi, ale můžete v ní zažít i romantické chvilky. Dívejte se také na uvedené litry, napoví o skutečné velikosti vany. Vyhnete se tak plýtvání vodou.

Další tipy, jak vybrat vanu

Silnější lidé by měli vynechat područky a zajímat se o vnitřní rozměr vany, aby po dokončení rekonstrukce nezjistili, že je pro ně vana nevhodná. K vaně je nutné dokoupit nožičky, mohou být již zahrnuty v ceně, někdy se kupují zvlášť. Myslete také na vhodný sifon, zvlášť u rohových van je nutné koupit delší.

Věčné dilema – vana nebo sprchový kout?

A je vůbec vana pro vás a vaši rodinu vhodná? Zvažte ještě možnost využití sprchového koutu.

Zda je lepší mít vanu nebo sprchový kout závisí na osobních preferencích a individuálních potřebách každého v domácnosti. Zde pro vás máme několik faktorů, které by vám mohly pomoci při rozhodování:

  1. Komfort: Vana nabízí jedinečný relaxační zážitek, který vám sprchový kout zkrátka nedopřeje. Zvláště pokud se rádi koupete déle a dopřáváte si uklidňující teplou koupel. Sprchový kout na druhou stranu může být praktičtější pro rychlé osvěžení i osprchování.
  2. Prostor: Pokud máte omezený prostor v koupelně, sprchový kout je často kompaktnější a méně náročný na prostor než vana. Vany zpravidla vyžadují více místa.
  3. Bezpečnost: Sprchový kout může být bezpečnější zejména pro starší lidi nebo ty s omezenou pohyblivostí, protože není nutné překonávat vysoký okraj vany. Ve sprchovém koutě také může být zabudované sedátko, které dále bezpečnost při koupání ještě zvyšuje a činí jej snazším.
  4. Údržba: Údržba vany a sprchového koutu vychází téměř nastejno. U vany si musíte hlídat usazování nečistot na povrchu, u sprchového koutu zase na skle – především voda s vyšším obsahem vodního kamene zanechává na skle sprchového koutu nepěkné skvrny.
  5. Vyšší spotřeba vody: Sprchový kout je jednoznačně ekonomičtější volbou, protože sprchování spotřebovává méně vody než napuštění vany.
  6. Finanční náklady na pořízení: Ceny van a sprchových koutů se hodně liší podle typů i stupňů komfortu. Vany obvykle vyžadují větší vstupní investici do nákupu, instalace a údržby. Základní sprchové kouty jsou cenově dostupnější.

Je tedy důležité zvážit všechny tyto aspekty a rozhodnout se podle svých individuálních preferencí, potřeb členů rodiny a vašich finančních možností. Pamatujte, že se vždy můžete obrátit i na nás, rádi vám poskytneme další rady a doporučení.

Úplně ideálním řešením se jeví mít jak vanu, tak sprchový kout, pokud na ně máte dostatek prostoru.


Nejlepší je vanu si vyzkoušet. U nás ve studiu je možné vyzkoušet si nainstalované vany v boxech. Vždy se předtím obraťte na naše prodejce, rádi vám se vším poradí. Těšíme se na Vás!

Poprvé publikováno: 15. 2. 2018

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »