• Čeština
  • Deutsch

Tipy na vybavení balkonu a lodžie – nezapomeňte si vybrat vhodnou mrazuvzdornou dlažbu

Je součástí vašeho bytu balkon nebo lodžie? Pak máte velké štěstí – využijte potenciál tohoto prostoru na maximum. V dnešním krátkém článku si vysvětlíme, jak se liší balkon a lodžie a jaké jsou možnosti jejich výbavy.

Balkon vs. lodžie – jaký je mezi nimi rozdíl?

Jaký je vůbec rozdíl mezi lodžií a balkónem? Ta hlavní odlišnost spočívá v jejich konstrukci. Lodžii považujeme za pevnou součástí budovy, kterou je plně obklopena – má otevřenou ven do exteriéru pouze čelní stranu. Obsahuje pevné příčky zleva i zprava včetně stropu. Tím nabízí naprosté soukromí vůči okolním sousedům, a také možnost zasklení.

Balkón je oproti tomu od budovy předsunut na plošině, která se často ohraničuje ze všech stran pouze zábradlím, nikoliv celými stěnami jako u lodžie. Má obvykle menší podlahovou plochu jako lodžie (i když jsou i výjimky), a tím pádem i méně možností a pohodlí.

Výhody balkonu a lodžie

Balkón i lodžie nabízí ideální prostor, jak být i v bytě venku na čerstvém vzduchu. Samozřejmě za předpokladu, že je byt orientován spíše do zeleně a klidnější části ulice, v případě rušné městské části s tramvajovou zastávkou nebo velkou křižovatkou je to trochu složitější, ale i to lze řešit. Například právě zasklením lodžie kvalitními protihlukovými okny a pěstováním rostlin a zeleně, která v každém koutě vykouzlí aspoň kousek přírody. Většinou se však balkóny, lodžie, ale i terasy navrhují v místech, která jsou pro to vhodná a splňují stále přísnější hlukové a emisní parametry vůči okolí.

4 funkce lodžie / balkónu v domácnosti:

Stručně řečeno – je to skvělý prostor pro relaxaci, ale má i řadu praktických výhod a funkcí. A aby vám zde bylo ještě více fajn, promyslete naše následující tipy.

Užitečné praktické tipy, jak si vylepšit balkon nebo lodžii

Zasklení

Pokud je technicky možné si lodžii nechat zasklít, určitě neváhejte a jděte do toho. Zasklení je ochranou nejen proti dešti, ale i proti větru a může být i proti slunci, pořídíte-li si roletku nebo žaluzie, ideálně předokenní. V parných letních dnech si tak udržíte v lodžii příjemný chládek.

Zasklení významně sníží prašnost lodžie z okolí, a tím i nároky na úklid. Celozasklení udělá z vaší lodžie součást obývacího pokoje nebo ložnice, a výrazně se vám zvýší komfort bydlení.

Na podlaze záleží

Možností podlahového řešení balkónu a lodžie je spousta:

Přivedení zásuvky a světla

Mít v lodžii zásuvku se skvěle hodí pro práci i relaxaci. Nebuďte závislí na baterce notebooku a pracujte klidně celý den v lodžii. Rozlučte se s nepraktickou prodlužovačkou, kvůli které musíte mít otevřené dveře do lodžie. Světlo však můžete řešit dnes již běžně využívanými a úspornými LED světly na baterie, bez nutnosti přívodu elektřiny.

Pěstujte bylinky a květiny

I do bytu přináší balkón a lodžie kousíček přírody. Jejich majitelé je často a velmi zručně využívají na pěstování bylinek nebo dokonce zeleniny. Díky patrovým květináčům a šikovně vytvořeným poličkám až po strop si můžete i na relativně malém balkónu nebo lodžii vypěstovat poměrně slušnou porci bylinek, ale i jahod nebo rajčat.

Obklady a dlažbu na lodžie i balkón si vyberte u nás z katalogů světových značek. Stavte se k nám na prodejnu, kde vám rádi poradíme.

Sjednejte si schůzku

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »