• Čeština
  • Deutsch

Jak na rekonstrukci kuchyně

V jednom ze starších článků jsme probírali, jaké kroky podniknout k výběru té správné kuchyně. Kuchyň by měla být jak praktickou, tak reprezentativní místností. Měla by respektovat životní styl celé rodiny a s ostatními místnostmi v bytě tvořit funkční celek. Poradili jsme také co do vybavení kuchyně – jaké zvolit podlahy, dveře, obklady či spotřebiče.

V dnešním článku se podíváme na některé body ještě více do detailu a představíme vám další tipy a nápady, které byste měli při rekonstrukci či zařizování své kuchyně vzít v potaz.

Dispozice kuchyně a kvalitní digestoř

Určitě vás nepřekvapí, že statisticky stráví každá hospodyňka každý den hodinu po práci, a dokonce dvě hodiny o víkendu, pouze vařením (zdroj). A to nemluvě o konzumaci jídla, úklidu kuchyně či umývání nádobí. Z kuchyně se tak stává důležitý středobod domácnosti, taková malá laboratoř, která mnohdy pracuje na plné obrátky 365 dnů v roce.

Digestoř – nepostradatelný pomocník v každé kuchyni.

Nejdůležitější je rozhodnout, zda půjdete při rekonstrukci cestou menší kuchyně s jídelním stolem např. v obývacím pokoji, nebo jestli zvolíte klasickou kuchyni včetně jídelního stolu či kuchyni propojenou s obývacím pokojem. Každá varianta má své výhody i nevýhody, a ve velké míře se její volba odvíjí od velikosti prostoru pro kuchyň v rámci konkrétního bytu nebo domu. Pokud máme malý prostor, dává smysl propojit kuchyň s obývacím pokojem, což je dnes velmi využívanou možností. U všech variant však doporučujeme vybavit kuchyň o kvalitní digestoř – cílem je, aby se všechny žádoucí i nežádoucí pachy nešířily po celém bytě. Digestoř chrání nejen naše nosní buňky od zbytečné nálože míchajících se vjemů, ale i celý byt – zabraňuje se vlhkosti, ucházení a usazování par na stěnách, nábytku, spotřebičích. Doporučujeme na digestoři nešetřit, a hlavně si vybrat ten správný typ pro konkrétní případ.

Jak otestovat správnou funkci digestoře? Můžete si provést jednoduchý test:
1. Zapněte si digestoř na tu nejmenší rychlost.
2. Vezměte si papír formátu A4 a přibližujte se s ním k digestoři.

Pokud se papír na digestoř zcela přilne, vaše zařízení pracuje správně. Pokud ne, zauvažujte o výměně digestoře, pravděpodobně totiž neplní svou funkci.

Vybavení kuchyně

O čem jsme se v minulém článku o výběru kuchyně nezmínili, je nutnost správného výběru jídelního stolu. I když si zvolíte jakoukoliv variantu dispozice kuchyně, v optimálním případě by to měl být klasický obdélníkový stůl, u kterého se pohodlně nají 4–6 osob. Větší stůl vám zajistí možnost společných posezení s přáteli či s rodinou bez nutnosti přenášení / rozkládání stolu do obývacího pokoje apod., bohužel je poměrně náročný na prostor.

Pokud místa v kuchyni není na rozdávání, i vhodně umístěný menší jídelní stůl zajistí dostatečný komfort při stolování.

Také doporučujeme pořídit si všechny spotřebiče, které aktivně využíváte, a které šetří váš čas. Pro větší rodinu je dnes již samozřejmostí myčka, mikrovlnná trouba, kuchyňský robot, mixér, rychlovarná konvice a spousta dalších šikovných pomocníků. Na druhou stranu si nepořizujte spotřebiče, o kterých víte, že je stejně moc nevyužijete. V kuchyni byste měli mít jen vybavení, s nímž pracujete minimálně 1x týdně. V opačném případě vám bude zbytečně překážet (a může se jednat o jakkoliv velkou kuchyni), bude rychle stárnout, prodlouží úklid, a pak skončí stejně ve skříni nebo ve sklepě. Doporučujeme tedy vybavovat kuchyni postupně a další spotřebiče přidávat opravdu jen podle toho, zda je skutečně potřebujete a využijete.

Ty nejdůležitější spotřebiče každé kuchyně (varná deska, trouba, myčka) se rozhodně vyplatí řešit ve formě vestavěných spotřebičů. Výrazně šetří prostor, usnadňují nejen každodenní práci, ale i úklid a taky velmi hezky vypadají. Jen je dobré při návrhu kuchyně myslet na základní správné rozvržení kuchyně. Kuchyň by ideálně měla být rozvržena do pěti sekcí:

Nezapomeňte, že nejvíc využívaná pracovní plocha je mezi dřezem a varnou deskou. Zde rozhodně místem nešetřete.

Je možné volit z různých variant kuchyňské linky se spotřebiči podle tvaru do L, U, I, Mrkněte se na ukázky, jak mohou jednotlivé varianty vypadat:

Kuchyně do tvaru U

Rekonstrukce kuchyně do tvaru U II

Kuchyně do tvaru L

Kuchyně do tvaru U

Řešení kuchyně pod oknem

Řešení kuchyně v paneláku pod oknem

Při rekonstrukci kuchyně si ohlídejte i správnou míru osvětlení – světlo nesmí být příliš silné, aby neoslňovalo. V současné době jsou ideální velmi praktické a variabilní LED pásky, které dokáží podsvítit celou délku kuchyňské linky. Myslete i na správné umístění a dostatečné množství zásuvek.

Tato kuchyň má zajímavě řešené nejen podsvětlení LED pásky nad kuchyňskou linkou, ale také svícení pod poličkami.

Kuchyňská linka s podsvícením led diodovými páskami

Kuchyň je srdcem každého bytu či domu a místem rodinné pohody

Je dokázáno, že pokud všichni členové domácnosti pravidelně jí pohromadě (alespoň snídaně či večeře), rodinu to sbližuje. Ovšem za předpokladu, kdy u jídla neřešíme nevhodná témata vyvolávající stres a negativní emoce. Taktéž jíst u televize nebo koukat do telefonů, to je problém. Naše zdraví vyžaduje pravý opak – při jídle máme být v naprostém klidu, v pohodové atmosféře. Pokud se to ale daří, právě v kuchyni vzniká důležité pouto, které celou domácnost spojuje.

U nás nakoupíte veškeré vybavení do kuchyně nebo vám kuchyň rekonstruujeme přímo na míru

logo šujan

Dodáváme kvalitní české kuchyně pod značkou Šujan v nepřeberné škále dekorů a provedení. Naše kuchyně jsou vhodné do každého prostoru, splňují požadavky moderního bydlení. Vždy najdeme nejlepší řešení podle ergonometrie tak, aby byla práce v kuchyni snadná, pohodlná a plynulá. Umíme nabídnout luxusní i ekonomické kuchyně včetně dřezů, baterií, spotřebičů, osvětlení a všeho ostatního, co si v kuchyni můžete přát. A to hned v několika režimech:

1# Prostor pro budoucí kuchyň zaměříme, společně vytvoříme grafický návrh k vaší spokojenosti a vše na klíč v domluveném termínu namontujeme.

2# Jste kutilové a chcete si montáž provádět sami? Připravíme veškeré podklady pro realizaci, abychom vám ulehčili práci. Vše samozřejmě také přivezeme.

Technické specifikace kuchyní značky Šujan

  • Korpusy vyrábíme z laminované dřevotřísky tloušťky 18 mm, tím je zaručena potřebná nosnost nábytku a zamezí se průhybu polic.
  • Hrany korpusů olepujeme odolnou ABS hranou 1 mm. Korpusy jsou skompletované, což usnadňuje montáž.
  • Výška spodních skříněk je 88 cm, výška horních skříněk je 35/70/90 cm.
  • Nožičky jsou rektifikovatelné, standardně vysoké 10 cm, lze osadit i nožičkami 6, 8, 12 cm a tím změnit výšku pracovní desky.
  • Čela dvířek a zásuvek vyrábíme z lamina, tvarové z MDF nebo lakované.
  • Na výběr je mnoho variant kování, používáme výsuvy StrongBox, StrongMax, Antaro a Legrabox, stačí si vybrat. Důležitý je i výběr úchytky.
  • Pracovní desky jsou vyrobeny z dřevotřísky 38 mm a potaženy vysokotlakým laminátem.
  • Zádové desky o síle 10 mm jsou vždy dekorově sladěné s pracovními deskami a lze je umístit za varnou sklokeramickou nebo indukční desku.

Navštivte naše studio a inspirujte se v naší výstavce kuchyní

Přijďte se k nám podívat a vybrat si z širokého sortimentu vybavení do kuchyně, těšíme se na vás! Máme pro vás nachystanou i výstavku atraktivních kuchyní, které vás nadchnou. Cestu k nám si nacházejí zákazníci především z Ústeckém kraje, převážně z měst MostLitvínovChomutovBílinaKadaňKlášterec nad OhříLounyTepliceŽatec a Jirkov.

Inspirujte se moderním řešením kuchyní. U nás na prodejně najdete bohatý sortiment. Kuchyňské obklady, dřezové baterie, dřezy, kuchyňské spotřebiče a samozřejmě vinylové podlahy. S jakýmkoliv dotazem se můžete obrátit na naše zkušené prodejce.

Přijďte se k nám podívat a vybrat si z širokého sortimentu vybavení do kuchyně, těšíme se na vás! Máme pro vás nachystanou i výstavku atraktivních kuchyní, které vás nadchnou.

AKTUÁLNĚ: Potřebujete grafický návrh, konzultaci, objednat zboží „na dálku“?

Chápeme, že naplánovanou rekonstrukci bytu nejde jen tak přerušit, takže i v těchto dnech jsme tu pro vás.

1) ZAVOLEJTE →, je možné si domluvit schůzku k řešení vaší realizace u nás na prodejně.
2) POŠLETE E-MAIL → s objednávkou zboží, zboží můžete vyzvednout u nás na rampě nebo se domluvíme na závozu.
3) WHATSAPP poradenství – naše zboží vám můžeme naživo ukázat přes videohovor, nebojte se ho vyzkoušet!

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »