• Čeština
  • Deutsch

Jak se při rekonstrukci panelákové kuchyně vejít do rozpočtu?

Máte představy o vysněné kuchyni, viděli jste fotky realizací, inspirací, četli jste články, ale pořád nevíte, na kolik to vlastně vyjde?

Při rekonstrukci kuchyně je důležité na začátku pečlivě plánovat a realisticky zvolit svůj rozpočet, který odpovídá vašim finančním možnostem.

Pamatujte si, že i při omezeném rozpočtu je možné dosáhnout pěkné a funkční kuchyně. Důležité je plánování, stanovení priorit a správa nákladů.

Naše rady pro rekonstrukce (nejen) panelákových kuchyní:

1) Nechte si navrhnout kuchyň přesně podle vašich představ. Nikdy neslevujte ze svých požadavků na začátku, raději si nechte spočítat ideální kuchyň a pak přemýšlejte o úsporách. Zejména se zaměřte na to, které prvky kuchyně jsou pro vás nejdůležitější (úložný prostor, pracovní prostor, spotřebiče), protože budou mít největší vliv na funkčnost a estetiku vaší nové kuchyně.

2) Víte, že stejně velká kuchyň může být i za 50% ceny? Vysvětlíme vám rozdíl v materiálech dvířek, korpusů a pracovních desek. Vše si osahejte, zeptejte se na různé povrchy. Porovnávejte ceny materiálů od různých dodavatelů a vybírejte kvalitní materiály za rozumnou cenu.

3) Otevírací horní skřínky versus výklopy… Ke každému stylu kuchyně se hodí něco jiného.

Jestli ale potřebujete ušetřit, otevírací dvířka je ta správná volba i v moderní kuchyni. A úchytka na dvířkách umístěná vodorovně uprostřed je rozhodně in.

4) Otevírací horní skřínky versus zásuvky… V zásuvkách budete mít vše přehledně uloženo a nemusíte se ohýbat. Za nás určitě čím více zásuvek, tím lépe. Ale rozdíl je ve výsuvu – polovýsuv, plnovýsuv, plnovýsuv s rovnou bočnicí, s prosklenou bočnicí… Podívejte se u nás na výstavce kuchyní na rozdíly, bude se vám lépe rozhodovat. A jestli budete potřebovat ušetřit, otevírací skřínka je vždy levnější.

5) Porovnejte si cenu zádové desky a cenu obkladů. Pokud vaříte na plynu, před zádovou deskou musí být ještě kalené sklo, aby vám zádová deska neohořela ze zadních hořáků. Tím se cena ovšem navyšuje. Do luxusních kuchyní rozhodně patří grafosklo, které je vyrobené přesně na míru v jakémkoliv dekoru. Můžete volit vzor vaší oblíbené květiny nebo fotku oblíbeného zpěváka 🙂

6) Nerezové dřezy versus granitové dřezy… Nerezový dřez rozhodně není žádná Popelka, vyrábí se krásné nerezové dřezy např. se spodní montáží. Ale také si můžete zvolit ekonomickou variantu nerezového dřezu. U granitových dřezů si dejte pozor na levné řady, většinou jsou to nekvalitní napodobeniny. Rozhodně si přiložte vzorek dřezu na pracovní desku, předejdete zklamání, že jste nevybrali úplně ideálně.

Nerezový dřez a granitový dřez mají své výhody. Nerezový dřez je velmi odolný vůči skvrnám, škrábancům a korozivním účinkům. Je snadno udržovatelný a dlouho vydrží. Nerezový materiál je totiž neporézní, což znamená, že nezachycuje nečistoty a bakterie do své struktury. Dnešní nerezové dřezy mají moderní a elegantní vzhled, který se hodí do většiny kuchyní. Jsou k dispozici v různých stylech a velikostech, takže je snadné najít ten, který do vaší kuchyně bude ideální. Nerezový dřez se dobře hodí k dalším spotřebičům a doplňkům v kuchyni, pokud zvolíte sporák, lednici a další spotřebiče s nerezovou povrchovou úpravou.

Granitový dřez je méně odolný vůči škrábancům, teplotním změnám a skvrnám. Vyžaduje častější údržbu a opatrnější zacházení. Je to však 100% přírodní materiál, který má přirozený a luxusní vzhled, a co do estetiky trumfne jakýkoliv nerezový dřez. Je k dispozici v mnoha barevných odstínech a texturách, a každé kuchyni přidá na eleganci a dotvoří unikátní charakter kuchyně. Granitový materiál má také přirozené tlumící vlastnosti, což znamená, že je při používání méně hlučný než dřez nerezový.

Při výběru mezi nerezovým dřezem a granitovým dřezem je důležité zvážit své preference ohledně vzhledu, odolnosti a údržby. Ujistěte se, že vybíráte dřez, který vyhovuje avašim potřebám a estetickým požadavkům.

7) Spotřebiče. Kuchyně dodáváme včetně spotřebičů či bez spotřebičů. Při výběru spotřebičů od nás za vás řešíme následný možný servis a také vám poradíme. K některým sadám spotřebičů je granitový dřez zdarma a můžete dostat další jiné dárky. Klidně si nechte svou oblíbenou komínovou digestoř, ať doslouží a novou si pořiďte až potom.

8) Cenová kalkulace je u nás zdarma, nebojte se déle hledat ideální řešení, jsme tu pro Vás!

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »