• Čeština
  • Deutsch

Jak správně vybrat vinylovou podlahu?

Právě rekonstruujete rodinný dům nebo byt? Nebo se teprve na rekonstrukci chystáte? Pak se Vám budou určitě hodit informace z tohoto článku, v němž Vám nastíníme hlavní výhody vinylových podlah, jednotlivé typy a možnosti, které při jejich použití u sebe doma máte. Věříme, že i díky těmto informacím si vyberete správnou podlahovou krytinu.

Proč vinyl?

Poptávka po vinylech každým rokem neustále roste, jedná se totiž o velmi levnou, praktickou a hezkou variantu podlahové krytiny do všech obytných místností. Obývací pokoj, kuchyň, ložnice, ale i chodba – to vše jsou prostory pro vinyl jako stvořené. Pokud vybíráte povrch do koupelny, tam je to jasné – sáhněte jedině po kvalitní dlažbě, která zajistí dobrou izolaci proti vlhku, a potěší Vás dlouhou životností. Do ostatních místností je však řešení pomocí vinylu ideální – co se týká ceny, praktičnosti i vzhledu. Vinyl je teplejší než plovoucí podlaha, může být položen na podlahové topení, což je také jeho velká výhoda, dobře odolává vlhkosti a je hlavně ideální na údržbu – to ocení hlavně rodiny s dětmi. Lze jej aplikovat v bytech, rodinných domech, školách, nemocnicích, ale i v komerční výstavbě a objektech lehkého průmyslu.

Vinylové podlahy v kliku, v lamelách, v metráži – výstavka podlah Šujan Most

Typy vinylů

Není ovšem vinyl jako vinyl, rozeznáváme několik typů vinylů, které se od sebe více či méně odlišují. Jednotlivé typy Vám představíme od nejlevnější nejjednodušší varianty po variantu nejdražší.

1# Vinylová podlaha v rolích

Vinylová podlaha v rolích (nebo také říkáme vinyl v metráži) je základní  a nejpoužívanější varianta vinylových podlah. Prodává se v rolích stejně jako koberce, nejčastěji o šířce 2, 3, 4 i 5 metrů. Sami si tedy podle rozměrů daných pokojů můžete celkem jednoduše vybrat ten správný rozměr role. Tento typ vyniká velmi snadnou instalací na povrch podlahy. Vinyly v rolích se vyrábějí z kvalitních materiálů, takže se nemusíte bát, že by obsahovaly ftaláty a další nebezpečné prvky.

Vinylové podlahy – výstavka podlah Šujan Most

Výhody podlah v rolích:

  • velmi nízká cena
  • snadná aplikace na povrch, pokud máte s pokládkou lina dostatek zkušeností
  • do 20m² není potřeba vinyl lepit k podlaze
  • na výběr ze spousty designových variant (imitace dřeva, jednobarevné dekory)

Nevýhody:

  • v případě poškození při nešetrné manipulaci s nábytkem apod. je třeba vyměnit kompletně celé lino
  • tato lina jsou poměrně měkká, je snadné je otlačit například těžkým nábytkem
Vinylové podlahy v kliku, v lamelách, v metráži – výstavka podlah Šujan Most

2# Vinyl v kliku

S vinylem v kliku se pracuje podobně jako s plovoucí podlahou. Od kraje místnosti se poskládá podlaha, která se sestavuje z několika dílů.

Výhody:

  • podlaha nemusí být dokonale rovná, tento typ vinylu snese menší nerovnosti
  • jednoduchá aplikace na povrch
  • velmi kvalitní materiál – 3D dekor dřeva, apod.

Nevýhody:

  • vyšší cena
  • při poškození je zapotřebí opět rozebrat celou podlahu
Vinylové podlahy v kliku, v lamelách, v metráži – výstavka podlah Šujan Most

3# Vinyl v lamelách

Vinyl v lamelách je nejlepším typem vinylových podlah, který si můžete dopřát. Skládá se z jednotlivých lamel, které se lepí na dokonale vyrovnanou podlahu.

Výhody:

  • dokonalý vzhled, luxusní pocit na bosou nohu, 3D dekor dřeva
  • podlaha je vodě odolná, ideální na údržbu
  • materiál podlahy je naprosto zdravotně nezávadný
  • při poškození podlahy stačí vyříznout jednu lamelu a nahradit novou (například při stěhování apod.)

Nevýhody

  • je zapotřebí nechat realizovat pokládku vinylu v lamelách od profesionální firmy
  • vyšší cena

Lišty k podlahám - klasické, s dutinkou, i speciální

Lišty k vinylovým podlahám

A když už se bavíme o vinylových podlahách, nesmíme zapomenout ani na lišty k podlahám, které pomáhají okraje lina jednak zafixovat, jednak zlepšují celkový vzhled podlahy vůči stěnám. Některé lišty stačí pouze přilepit k podlaze, jiné se lepí nebo vrtají na zeď.

Při výběru lišt k podlahám je hlavně důležité si pohlídat, zda potřebujete v liště táhnout kabely či nikoliv. Existují totiž lišty s dutinkou, kde můžete jednoduše kabely vést (například od televize, internetu, přímotopů), a můžete se tak vyhnout následným nákladným zásahům do zdiva.

Pozor: pokud byste si přáli, aby lišta byla ve stejném dekoru jako podlaha, velmi dobře si rozmyslete, jaký dekor podlah zvolíte. Protože výběr barevných lišt není zdaleka tak bohatý jako dekory podlah. Nebo lze tento požadavek vyřešit poněkud pracnou, ale velmi hezkou variantou speciálních lišt. Do nich je možné vlepit pásky vinylové podlahy, a tím zajistit stejný vzhled lišty jako podlahy. Dražší, pracnější, ale velmi vkusná varianta řešení lišty.

VYBERTE SI VINYL DLE SVÝCH PŘEDSTAV V NAŠEM STUDIU

Pokud chcete na vlastní oči vidět vinylovou podlahu, o které v rámci rekonstrukce bytu či domu uvažujete, máme pro Vás dobrou zprávu. Navštivte naše interiérové studio v Mostě, připravili jsme pro Vás novou výstavku vinylových podlah. Máme zde vinyly v metráži, v kliku, i v lamelách. Vybrat si můžete ze široké škály povrchových úprav (3D dekor dřeva, imitace dlažby) a z mnoha barevných variací.

Z naší bohaté nabídky si určitě vyberete, těšíme se na Vás.

Fotografie z naší výstavky vinylových podlah v prodejně Šujan Most:

Jak správně vybrat vinylovou podlahu?
Pomůžeme Vám.

Jaká varianta vinylových podlah by byla nejvhodnější právě k Vám domů? Na naší prodejně ŠUJAN v Mostě se Vám budou věnovat odborníci, kteří mají s pokládkou lina mnohaleté zkušenosti, neváhejte se na ně tedy obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Poradíme Vám třeba i s důležitými detaily, na které běžný laik ani nepomyslí. Například, jak si místnosti změřit tak, aby se koupilo to správné množství materiálu. Řekněme, že potřebujete podlahu do místnosti 3×4 metry – je důležité vzít navíc 10 cm z každé strany, takže výsledný rozměr bude 3,2x4x,2 metrů. Nezapomeňte rovněž započíst i nejrůznější výklenky pod oknem nebo u dveří. Zvolili jste si dekor podlah s imitací dřevěných prken? Pak nezapomeňte zvolit správné sbíhání let, abyste si místnosti zbytečně nezužovali, a aby podlaha vypadala dobře.

Nechte pokládku vinylů na nás, o vše se postaráme za Vás.

Chcete vinylovou podlahu od nás?

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »