• Čeština
  • Deutsch

Jak vybrat nové dveře

Ideálně ještě před rekonstrukcí vašeho bytu si dobře rozmyslete, jaký typ dveří do konkrétních místností budete potřebovat. Vyhnete se tak nepříjemnému rozčarování z toho, že třeba při otevírání dveří nebude na chodbě dostatek místa, a nikdo kolem již nebude moci projít. Nebo se dveře nebudou hodit designově ke zvolenému vinylu či celkovému stylu bytu. Rovněž se vyvarujete mnohdy nákladným zásahům do již hotového zdiva a omítek, pokud se nakonec rozhodnete pro jiné řešení dveří. Existuje množství typů dveří, na které se můžete zaměřit, abyste si byli jistí, že splní vaše očekávání.

V tomto článku vám poradíme, jak vybrat nové dveře tak, aby se do Vašeho bytu hodily, aby plnily svou funkci a zároveň hezky vypadaly.

Výběr různých typů dveří na prodejně Šujan Most

Jak vybrat dveře

1. Estetická funkce dveří

Vybírejte dveře tak, aby byly v jednotném stylu s nábytkem, s podlahami, s celým interiérem.

Dveře sice nebývají dominantou interiéru a většinou jen dolaďují či podtrhují celkový dojem, vyplatí se však vybrat takový typ a dekor dveří, který bude s okolní výbavou bytu v souladu. Například není nejlepší nápad si vybrat klasické otočné interiérové dveře v retro stylu, pokud máte celý byt prosycen moderními prvky. Naopak je efektní sáhnout po netradičních typech dveří jako jsou posuvné dveře do pouzdra.  Barva a dekor dveří by také měly ladit s podlahami a nábytkem, aby nepůsobily rušivě.

V našem interiérovém studiu si klienti mohou vybrat jak preferovanou povrchovou úpravu dveří (cenově zajímavou folii, odolnější CPPL laminát, luxusní lak či přírodní dýhu), tak samozřejmě barvu ve více jak 30-ti variantách. S touto pestrou paletou výběru pro vás nebude problém najít si vhodné dveře, ať už je ladíte s jakýmikoliv jinými prvky v interiéru. Chcete se o tom sami přesvědčit? Přijďte k nám na prodejnu firmy Šujan Most, a zhlédněte naši bohatou výstavku dveří,, z níž si stoprocentně vyberete.

2. Praktická funkce dveří – do jaké místnosti tyto dveře jsou? Kolik mají místa?

Kromě výsledného estetického dojmu také správně zvoleným typem dveří můžete ušetřit místo. V chodbě, kde se potkává více dveří, je např. vhodné popřemýšlet nad variantou posuvných dveří do pouzdra nebo posuvných dveří po zdi. Tyto typy dveří jsou skvělé v tom, že jsou nejen moderní, ale také velmi praktické.

Rozdíl bude mezi dveřmi do koupelny nebo například do obývacího pokoje. A to nejen v jejich šířce. Pro interiérové dveře doporučujeme dveře v šíři 60 cm – 100 cm. Pokud je pro ně dostatek místa, určitě uvítáte, pokud budou širší – lépe prosvětlí prostor, vcházení do dveří je pohodlnější, zvláště pokud je vás doma hodně :-). Do koupelny se zase hodí dveře s větracími průduchy, pokud v koupelně nemáte odvětrávání.

Jak jste na tom se světlem v bytě? Správně zvolený typ dveří s vhodnou výplní může dodat do pokoje příjemné světlo navíc.

3. Cena dveří

Je rovněž dobré mít určitou představu o tom, kolik byste do dveří chtěli investovat. Pokud cenou nejste výrazně omezeni, můžete sáhnout i po netradičním řešení dveří, jakou jsou atypické dveře, nebo jako povrchovou úpravu dveří zvolit méně častou přírodní dýhu nebo některý z luxusních laků. Do moderního, kvalitně rekonstruovaného bytu prošpikovaného nadstandardní výbavou, se přímo nabízí využít i dražší, za to však kvalitnější materiály nebo typy dveří.

Zorientujte se v různých typech dveří

Klíčové je tedy nepodcenit výběr dveří a zvážit vše pro a proti u toho kterého typu. Jaké typy dveří však existují? Máme pro vás stručný přehled:

otočné dveře
1. INTERIÉROVÉ DVEŘE OTOČNÉ

Interiérové otočné dveře jsou klasické a nejběžnější dveře, se kterými se setkáváme na každém kroku. Jsou obvykle nejlevnější a velmi jednoduché na instalaci. Pokud máte například zárubně ve velmi dobrém stavu a nepotřebujete dělat na bytě stavební úpravy, můžete jen zárubně natřít vhodnou barvou a dokoupit pouze křídlo na přesnou šířku zárubní. V případě rekonstrukce doporučujeme vsadit na kompletní nové dveře včetně obložkové zárubně. Pokud je to ve vašich možnostech, doporučujeme zvolit povrch dveří odolnější CPPL laminát nebo přírodní dýhu.

Vhodné pro: všechny místnosti, pokud je k otevírání dveří dostatek prostoru

2. POSUVNÉ DVEŘE PO ZDI

Posuvné dveře po zdi

Posuvné dveře po zdi patří mezi velmi oblíbený a moderní typ dveří. Tyto dveře se hodí do těch místností, kde je vedle dveří volná zeď umožňující jejich posun. Často se používá mezi chodbou a obývacím pokojem, v chodbě pak vznikne více prostoru oproti využití klasických otočných dveří s křídlem.

Pokud máte malý byt s úsporně řešenými chodbami, doporučujeme tento typ dveří využít do všech hlavních místností (obývací pokoj, kuchyň, ložnice) – z výsledku budete nadšeni.

Vhodné pro: hlavní obytné místnosti (obývací pokoj, kuchyň, ložnice)

Posuvné dveře do pouzdra Most
3. POSUVNÉ DVEŘE DO POUZDRA

Velmi podobné jako předchozí varianta je řešení dveří s posuvem do pouzdra. Tento typ dveří vyžaduje náročnější stavební úpravy, proto je nutné si jejich výběr rozmyslet ještě před rekonstrukcí. Kolem dveří je totiž nutné připravit si pouzdro, které se následně obloží sádrokartonem a vymaluje. U tohoto typu je však velká výhoda v tom, že se neposouvá po zdi, tudíž zeď u dveří nemusí být volná a může zde být například skříně, obývací stěna apod.

Tyto dveře jsou velmi moderní a atraktivní – na první pohled dveře vypadají jako zeď. Dveře zajíždí do pouzdra, při úplném zasunutí zůstane pouze průchozí otvor se zárubní. Dveře se můžou zasouvat do kapsy vytvořené v zárubni nebo se jen přisunou k zárubni.

Vhodné pro: hlavní obytné místnosti (obývací pokoj, kuchyň, ložnice)

Dveře bezfalcové Most

4. BEZFALCOVÉ DVEŘE

Bezfalcové dveře jsou moderní variantou otočných interiérových dveří. Hodí se do nových moderních bytů. Tento typ dveří vsází na krásné čisté linie, které pozvednou každý interiér. Tyto dveře vypadají úžasně v bílém vysokém lesku nebo s vhodným dřevodekorem.

Vhodné pro: všechny místnosti

Zlamovací dveře Most


5. ZLAMOVACÍ DVEŘE

Zlamovací dveře řeší problém nedostatku místa při otevírání v případě otočných dveří, a také nedostatek prostoru pro posuv po zdi. Zlamovací dveře ušetří spoustu místa, které by vám ostatní typy dveří ubraly.

Vhodné pro: WC, do komory nebo na půdu

6. ATYPICKÉ DVEŘE

Pokud jste si pro některou z místností nevybrali žádnou z výše uvedených variant, velmi pravděpodobně budete potřebovat atypické dveře na míru.

Kdy je nutné sáhnout po atypických dveří?

Potřebujete s výběrem dveří poradit?

Chcete jednotlivé typy vidět rovnou v akci?

Pak nám neváhejte zavolat nebo kdykoliv přijít do našeho interiérového studia v Mostu, kde najdete rozsáhlou výstavku dveří se všemi zmiňovanými typy. Můžete si vyzkoušet jejich funkčnost, vše si proměřit, vybrat si z nabízených barevných dekorů, povrchů a skel, dokonce i dveřních klik.

A pokud budete chtít, nejenže vám s výběrem dveří poradíme, ale zajistíme pro vás i odbornou montáž a instalaci rovnou do bytu.

A POSKYTNEME VÁM NADSTANDARDNÍ SLUŽBY A SLEVY:

Není nad to si dveře vyzkoušet a prohlédnout si je na vlastní oči. Přijďte k nám do našeho interiérového studia v Mostě na ulici Česká 843. Těšíme se na Vás.

Mohlo by Vás dále zajímat:

Hledáte něco konkrétního?

Rádi Vám poradíme
Domluvte si schůzku »